71 328 83 85 (całą dobę)

723 030 303 (całą dobę)

Zgodnie z polską tradycją po zakończonej ceremonii pogrzebowej zwykle odbywają się spotkania w formie przyjęcia, w których biorą udział najbliżsi członkowie rodziny i przyjaciele zmarłego. Stypa, bo o niej mowa, wciąż jest bardzo często organizowana, szczególnie w przypadkach, gdy na pogrzeb zjeżdża się rodzina z dalekich stron. Goście mogą odpocząć po podróży (lub przed podróżą powrotną), a jednocześnie jest to okazja do wspólnego pożegnania zmarłego w najbliższym gronie podczas nieoficjalnego spotkania.

Organizacja stypy – najważniejsze kwestie

Organizację stypy należy rozpocząć od wyboru odpowiedniego miejsca. Należy przy tym pamiętać, że tego rodzaju spotkanie nie musi być zbytnio wystawne ani też kosztowne. Wystarczy skromny poczęstunek w zacisznym, kameralnym miejscu. Oczywiście można zaprosić gości do własnego domu lub mieszkania, ale w natłoku spraw do załatwienia przed pogrzebem możemy nie mieć ani czasu, ani ochoty na dodatkowe przygotowanie jeszcze stypy. Najbardziej wygodnym rozwiązaniem jest wynajęcie sali w pobliskiej restauracji. Miejsce należy dobrać adekwatnie do liczby gości.

Kolejną istotną kwestią jest wybór menu. Jak już zostało wspomniane, na stypie nikt nie oczekuje wytwornych dań. Chodzi o skromny poczęstunek, składający się – w zależności od specyfiki spotkania – z dań obiadowych lub przystawek. Bardzo często preferowany jest tzw. szwedzki stół. W przypadku organizacji stypy w domu możemy skorzystać z pomocy firm cateringowych. Jeśli korzystamy z usług restauracji, zwykle to lokal zapewnia nam obsługę gastronomiczną i kelnerską.

Bardzo ważne jest również, abyśmy wcześniej poinformowali gości, których planujemy zaprosić na stypę, o miejscu spotkania. Dobrze jest z wyprzedzeniem udzielić takiej informacji, aby każdy mógł odpowiednio zaplanować sobie czas. Taką wiadomość zwykle podaje się podczas powiadamiania gości o pogrzebie. Stypa zwykle odbywa się bezpośrednio po pogrzebie, co w większości przypadków jest najdogodniejszym rozwiązaniem dla uczestników.